assured-staff.nl

Assured het zakelijke Blog

Vijf technische beroepen

Natuurkunde, wiskunde, technologie en digitalisering. Als deze onderwerpen je al omhoog laten springen uit je bureaustoel en klaarmaken om eindelijk je vervolgopleiding te doen, is de kans aanwezig dat je een interesse zou hebben in een technische opleiding en als gevolg ook een technisch beroep. Dit is een erg interessante tak binnen de mogelijke beroepen waar veel mensen ook interesse hebben. Zo werk je veel met mensen samen voor werk en banen, maar moet je ook in staat zijn om alleen te werken en creatief na te denken. Medewerker Technische Dienst Vacatures worden elke dag ingevuld door honderden mensen, dus hier hebben we vijf beroepen op een rijtje gezet die jou misschien aanspreken als je een technische interesse hebt.

Civiel ingenieur op hbo- of WO-niveau

Een van de eerste opties als technisch beroep is meteen een pittige, maar wel goed betalende optie. Een opleiding tot civiel ingenieur stelt je in staat om grote dingen te ontwerpen en te bouwen. Hierbij kun je denken aan opstellingen zoals wegen, bruggen en sluizen. In dit opzicht is een civiel ingenieur net de andere tak waar werktuigbouwkundige tegenover staat, deze houdt zich meer bezig met het ontwerpen en in elkaar zetten van kleine constructies, soms op de grootte van slechts een vingertop. Een civiel ingenieur kan je worden met ofwel een hbo- of WO-niveau, waardoor het breed toepasbaar is en samen met de andere technische beroepen op veel niveaus te vinden is.

Ga te werk binnen de technische informatica en ICT

Een erg andere kant van het technische werk heeft te maken met digitalisatie en technologie. Binnen de tak van technische informatica en ICT begin je niet direct met robots bouwen, maar leer je wel alles wat er te leren valt over machines. Binnen deze tak kun je bijvoorbeeld denken aan een beroep als statistisch analist of risicoanalist. Binnen deze beroepen houd je je bezig met het verzamelen van gegevens, die je vervolgens dient te rangschikken. De opleidingen die je moet volgen om bij deze tak van de techniek aan te komen zijn doorgaans op hbo-niveau, maar kunnen ook op WO-niveau gevolgd worden. Denk aan bijvoorbeeld bedrijfswiskunde of normale wiskunde.

Een baan binnen de elektrotechniek

Een vierde optie voor een beroep houdt zich schuil binnen het veld van de elektrotechniek. Wanneer je te werk gaat als bijvoorbeeld een eerste monteur voor elektronische installaties. Dit betekent dat je bezig bent met bijvoorbeeld het installeren van installaties. Of wellicht ben je alleen bezig met het installeren van onderdelen van de installaties. Wat voor tak je ook volgt binnen dit veld van de techniek, het zal op een bepaalde manier te maken hebben met elektronica en machines en hoe deze geïnstalleerd worden. Ook kan de opleiding hiervoor op een mbo-niveau gevolgd worden, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek van mensen.

Een beroep binnen de regel- en meettechniek

Een laatste optie die we hier zullen noemen als beroep binnen de technische wereld houdt zich bezig met meten en regelen. Een veel voorkomende baan die je hierin zult zien is die van technicus. Wanneer je een opleiding doet tot technicus heb je veel verschillende takken waarmee je je bezig kunt houden. Zo kun je ervoor kiezen om je te richten op bijvoorbeeld de informatietechniek. Ook is het mogelijk om je te specialiseren in productietechniek, of wellicht in de regeltechniek als dit je ding is. Hierdoor zijn er ook veel speciale beroepen binnen technici, zoals technicus engineering, elektrotechnisch technicus of een technicus van mechatronica systemen. Genoeg keuze dus.