assured-staff.nl

Assured het zakelijke Blog

Koffierecepten

Koude koffierecepten – Zomerse IJskoffie

Koffiebonen. Dit is een heerlijk recept om af te koelen in de zomer. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: een blender, 10 ml koude verse room, een glas vol met ijsblokjes, 40 ml koude verse melk, een dubbele espresso en 30 ml siroop naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld chocoladesiroop, vanillesiroop, kokossiroop of gewone koffiesiroop zijn. Giet alle ingrediënten in de blender. Meng het geheel ongeveer 30 seconden tot een minuut, tot het drankje een egale kleur heeft en het ijs goed gemengd is. Door het blenden ontstaat er een mooie schuimlaag op de koffie.

Café d’Amour

Deze drank bestaat uit een cointreau-koffiebasis met een vleugje kaneel en cacaopoeder. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: een espresso, een kaneelpijpje, een snufje kaneel- en cacaopoeder en 2 cl cointreau. Doe het cacao- en kaneelpoeder bij de vergezette espresso. Schenk daar bovenop het scheutje cointreau en zet het kaneelpijpje rechtop in de kop. Hiermee roer je de koffie naar voorkeur tot de cointreau en de poeders met de espresso gemengd zijn.

Koffierecepten

Caffé Mocha

Deze zoete koffie is een mix van warme chocolademelk en espresso. Je hebt voor deze drank het volgende nodig: een espresso, een dot slagroom, 2,4 dl hete melk, chocoladekrullen en/of cacaopoeder en 15 ml chocoladesiroop. Stoom de melk totdat hij heet is en zet hem apart op een plek waar hij niet snel afkoelt. Zet daarna de espresso en giet deze samen met de chocoladesiroop in een glas, waarna je roert totdat de siroop is opgelost. Vul de rest van het glas dan met de melk en voeg naar smaak slagroom, chocoladekrullen en cacaopoeder toe.

Irish Coffee

Irish koffie staat bekend als de koffie met whisky en slagroom. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 40 ml whisky, 1 espresso, een irish coffee glas, cacaopoeder, 50 ml verse slagroom en 1 eetlepel met bruine basterdsuiker. Spoel het glas om met warm en dan met heet water. Doe de suiker in het glas en voeg de whisky toe, waarna je de espresso zet en ook toevoegt. Klop de slagroom op tot een dikke massa, maar houd hem vloeibaar. Giet de room dan in het glas door hem over de bolle kant van de lepel te laten glijden. Voeg naar smaak cacaopoeder toe.

Dokkumer koffie

Dokkumer koffie is de Friese variant van Irish koffie. Je hebt dezelfde ingrediënten nodig als bij Irish koffie, maar in andere hoeveelheden: 1 espresso, een irish koffieglas, 40 ml beerenburg (of 1 borrelglaasje), 1 eetlepel en 1 theelepel bruine basterdsuiker, 25 ml verse slagroom en een vleugje kaneelpoeder. Klop de slagroom met de bastedsuiker en de kaneelpoeder tot het een dik vloeibaar geheel is, waarna je het glas omspoelt met heet water. Schep 1 eetlepel basterdsuiker in het glas en voeg 1 shotglaasje Beerenburg toe. Schenk dan de espresso in het glas en voeg de room toe, waarbij je het over de bolle kant van de lepel laat lopen.

Cappuccino

Cappuccino is één van de bekendste koffiesoorten. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 1 espresso, cacaopoeder, 75 ml melkschuim en 75 ml hete melk. Schuim de melk op totdat je genoeg schuim hebt en schenk daarna de espresso in een mok. Voeg de hete melk toe en vul de rest van de mok met melkschuim. Als decoratie kun je naar smaak cacaopoeder toevoegen.

Latte Macchiato

Deze drank lijkt wel wat op de Nederlandse koffie verkeerd. Je hebt er 1 espresso en 150 ml hete melk voor nodig. Schuim de melk op totdat je genoeg melkschuim hebt en schenk de melk in een glas. Schenk de espresso langs de rand in de kop om een mooi drielageneffect te krijgen. Vul de rest van de kop dan met melkschuim.

Espresso Romano

Espresso romano is een gewone espresso afgemaakt met een schijfje citroen. Je kan naar smaak suiker toevoegen. Wrijf met de citroenschil over de rand van het kopje voor de smaak, en leg de schijf dan in het kopje. De espresso schenk je hier overheen, waarna je suiker toevoegt.

Vanillecappuccino

Deze drank is de zoetere versie van een cappuccino. Je hebt hiervoor 1 espresso, 125 ml melk en 1 opengesneden vanillestokje voor nodig. Spoel het kopje om met warm en heet water en schraap dan het vanillemerg uit het stokje. Verwarm dit samen met de melk en klop het om totdat er schuim op de melk staat. Schenk het schuim dan samen met de espresso in het kopje. Je kan de koffie naar smaak zoeter maken. Zorg ervoor dat je de melk goed verwarmt en opklopt, anders zal de vanillesmaak niet in het schuim zitten.