assured-staff.nl

Assured het zakelijke Blog

VOG voor werkgevers: wat is jouw verantwoordelijkheid?

vog werkgevers

Je bent een werkgever en je wil dat jouw personeel een VOG aanlevert? Dan moet jij ook een aantal dingen weten en misschien wel stappen ondernemen. Een VOG voor werkgevers is namelijk niet slechts een kwestie van het uit handen geven aan de werknemer.

Wat moet jij doen?

vog werkgevers

Werkgevers kunnen er voor kiezen de VOG-aanvraag digitaal te laten verlopen. Dat blijft echter jouw keuze als werkgever en is niet verplicht. Het is dan niet meer nodig dat de werknemer de VOG aanvraag doet bij de gemeente. Een digitale VOG-aanvraag scheelt papierwerk, is sneller en vaak ook nog goedkoper.

Om een VOG aanvraag digitaal te regelen voor je werknemer, heb je het volgende nodig:

  • eHerkenning. Dit is specifiek voor de belanghebbende organisatie en lijkt een beetje op het DigiD voor burgers. Met deze herkenning kan er digitaal gecommuniceerd worden met de overheid. 
  • Een registratie bij KVK. Als het goed is heb je deze al wanneer je een in Nederland gevestigd bedrijf hebt. Je KVK nummer heb je tevens nodig om eHerkenning aan te vragen. 

Met die herkenning zet je een VOG aanvraag digitaal klaar voor je medewerker. Zij moeten dan zelf nog wel een aantal stappen doorlopen en informatie invullen. Bovendien moet de werknemer een DigiD hebben om op deze manier de aanvraag door te voeren. 

vog werkgevers

Justis

De organisatie die verantwoordelijk is voor de screening van de informatie is Justis. Direct een aanvraag indienen bij Justis is vaak echter niet mogelijk. Je zult op zoek moeten gaan naar een tussenorganisatie om de aanvraag te regelen.