assured-staff.nl

Assured het zakelijke Blog

Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is iets waar niemand ooit mee te maken wil krijgen. Wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer houdt dit in dat dit voor het slachtoffer hiervan hele ernstige gevolgen kan hebben.

Wordt er door niemand ingegrepen dan zal er op een gegeven moment een onveilige situatie ontstaan op de werkvloer. Wie slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer zal het moeilijk vinden om hier met anderen over te praten.

De reden hiervan is dat men bang is voor de reacties van collega’s of over het verdere verloop van hun carrière. Daarom is het voor jou als collega heel belangrijk om wanneer iemand slachtoffer is geworden van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer de signalen hiervan te herkennen.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Een waterdichte omschrijving geven over grensoverschrijdend gedrag is lastig. Waar de grenzen liggen is namelijk voor iedere persoon weer anders. Grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden op twee verschillende manieren, verbaal en fysiek.

Wanneer we het over verbaal grensoverschrijdend gedrag hebben kan het gaan om grapjes die een seksuele ondertoon hebben. Fysiek grensoverschrijdend gedrag kan zijn dat iemand ongewenst aangeraakt of zelfs gezoend wordt.

Er is niets mis mee als mensen onder elkaar sexuele grapjes maken. Tenminste, zolang die mensen dit allebei leuk vinden. Wanneer er iemand zich hierbij niet prettig voelt is er dus sprake van grensoverschrijdend gedrag.

Het kan wel eens lastig zijn om in te schatten waar de grens hier precies ligt. Soms vindt grensoverschrijdend gedrag stiekem plaats zodat er verder niemand vanaf weet. Of het betreft een geval van machtsverschil zoals tussen een werknemer en een leidinggevende.

Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij slachtoffers?

Wanneer iemand slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag worden er een aantal signalen afgegeven. De kans is groot dat deze signalen in eerste instantie niet opvallen. Toch wordt het opletten als deze factoren een rol spelen:

  • Iemand is ineens veel vaker afwezig
  • Iemand voelt zich ongemakkelijk in de aanwezigheid van een bepaald persoon
  • Iemand is ineens veel minder productief
  • Iemand gebruikt ineens genotsmiddelen zoals drugs of alcohol
  • Iemand weigert doorgroeimogelijkheden en promoties

Toch is er niet echt een heel duidelijk antwoord te geven op de vraag: Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Mocht je het idee hebben dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag, probeer dan met die persoon in gesprek te gaan hierover.

Het enige wat je kunt doen om een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag te helpen is door actie te ondernemen. Het slachtoffer zelf kan dit namelijk niet in zijn of haar eentje laten stoppen. Zorg ervoor dat je dit onder 4 ogen met het slachtoffer bespreekt.

Heb je gezien wat er is gebeurd, vertel dit dan aan het slachtoffer. Er zijn veel slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die aan zichzelf beginnen te twijfelen. Er wordt soms gedacht dat het gedrag door henzelf is uitgelokt of dat anderen denken dat ze overdrijven en er niets aan de  hand is.